RIKKANCS

a Mezőmadaras-i Pataky-Ágotha Általános Iskola diáklapja

rikkancs.jpg

A MEZŐMADARASI PATAKY-ÁGOTHA ÁLTALÁNOS ISKOLA IÁKLAPJA

MEGJELENIK HAVONTA     

  fz.jpg

 

Sziasztok!

Itt van egy újab lapszám, és egy újabb év is, amely mindenki számára más más izgalmakat  és újdonságokat tartogat. Hogy mindenki élvezhesse az évet, mi   megpróbálunk  minden hónapban egy egy újabb lapszámmal meglepni titeket , hogy boldogabbak legyetek ebben az évben.    kívánunk minden olvasónak, sikerekben és boldogságban gazdag Új évet.

 

Üdvözlettel a Rikkancs szerkesztősége.

 

 

 

Rikkancs    Karácsony története   2. oldal

fz.jpg

 

Karácsony

 

         Karácsonykor Jézus születését ünnepeljük, aki Isten fia.

A hagyományok szerint minden év december 25-én az emberek egy fenyofát díszítenek fel. Régebb a fenyoket gyertyákkal és szürkére festett diókkal díszítették, azonban mostanra már mindez megváltozott és inkább  különféle gömbökkel meg szaloncukrokkal díszítik. Régebben és még néhol most is, azt tartják, hogy karácsony éjjelén Jézus angyalokat küld minden házhoz és ajándékot visz nekik. Karácsony elso napján minden házhoz fiúk mennek be és felkántálják az ott éloket. Röviden karácsony története: Jézus, Mária és József  gyereke egy istállóban született, Názáretben. A Kis Jézust pásztorok és királyok látogatták meg és ajándékot adtak neki. A Jézuskát a szülei és állatok melegítették a hidek téli éjjelen. Hát röviden ez a történet, de tovább nem is mesélem, hisz úgy is ismeritek elejétol a végéig.

Kellemes Karácsonyt mi ndenkinek!

 

 

Az oldalt szerkesztette Babos Gyopár

 

 

 

 3. oldal      Szilveszter     Rikkancs

fz.jpg

SZILVESZTER

 

        Szilveszterkor az emberek  úgy köszöntik  egymást: B.u.é.k.,ami azt jelenti:“BOLDOG ÚJ ÉVET KIVÁNOK”.

       Az a nap, amelyen a nyugati világ elbúcsúzik az óévtől és az újévet köszöntik.  Az  újév I. Szilveszter pápáról          kapta a nevét, akit 314-ben koronáztak a keresztény egyház vezetőjének. Az ünnep a nyugati  kultúra körben sokáig  ide-oda tolódott.Volt idő,  mikor  december 24-én ünnepelték, de előfordult, hogy előrecsúszott január 6-ra, és csak néhány évszázada rögzült január 1-re.

  A régi magyar babona szerint, ha nem falunk  fel mindent sziveszter napján, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni.

  Újévkor nem szabad enni szárnyas állatok húsát, mert a tyúk hátra fele kapar. Inkább hal- vagy disznóhúst, mert a hal előre úszik, a disznó pedig előre túr.

 Azonban a halhúsról azt állitják, hogy elúszik a ház gazdagsága.

 Ezen a napon tilos kivinni a szemetet, mert vele eggyütt kidobjuk a szerencsét is.

  Az év utolsó napján az emberek   fogadalmat tesznek arról, hogy mit fognak   cselekedni az újévben..

          Szilveszterkor pontban éjfélkor pezsgőt bontanak az emberek, és rengeteg tűzijáték szikrázik az égbolton.

           Az oldalt Szombat Beáta-Anetta szerkesztette

 

 

 

 Rikkancs   Mikulás története  4.oldal 

 

fz.jpg

                     

A Mikulás története

 

         Szent Miklós Patara városában született. Már gyerekkorában is történtek vele csodák. Alig kezdte el az iskolát, mikor a városban nagy járvány tört ki, és sok kisgyermek árvaságra jutott. Ezért a szüleitől örökölt hatalmas vagyonával az érsekhez ment. Kolostorban élt egy ideig, megszerette ezt az életformát. Mikor végzett az iskolával a papi hivatást választotta. 52évig volt püspök Myrában. Vagyonát a gyermekek és az emberek megsegítésére fordította. Mikor esténként sétált az utcákon, és szegény családokat látott, kendőbe rakott egy marék aranyat, az ablakon bedobta, és tovább haladt. A gyerekeknek gyakran édességeket, almát, diót adott. Halála után, 350-ben a gyerekek nagyon elszomorodtak. Szüleik ekkor elhatározták, hogy Miklós püspök névnapján, december 6-án, megajándékozzák gyerekeiket. Ez hamar elterjedt, hagyománnyá vált. Azért van piros ruhája, mert a katolikus püspökök piros ruhát viselnek, és püspöki süveget hordanak, ami átalakult a jól ismert Mikulás-sapkává. A rénszarvas, szán, manók mind emberi kitalációk.

                                                                            

Az oldalt szerkesztette Borbély Ildikó

 

 

    Rikkancs  Marosvásárhelyről  5.oldal

           fz.jpg

Fontosabb tudnivalók Marosvásárhelyről

 

·        

·        Marosvásárhely Erdély középső részén fekszik. Átszeli a Maros folyó, tölgy és bükkerdőkkel borított dombok veszik körül. A város illetve környéke az i.e. IV. évezred óta lakott terület.

·        1848-ban csatlakoztak a lakósok a szabadságharchoz, 1849-ben itt járt Bem és Petőfi.

·        1854-ben a Postatéren kivégeztek három embert, akiknek az emlékére emelték később azt az emlékművet, melynél minden évben ünneplik a vásárhelyiek a március 15-öt.

·        A legrégebbi építmény a várban található református templom, amely gótikus stílusban épült a XV. Században Hunyadi János idejében.

·        A vár a bástyáival és magas várfalaival az egyetlen épen maradt középkori vár Erdélyben.

·        Minden bizonnyal Marosvásárhely legjelentősebb kulturális öröksége a Teleki Téka.

·        Az egyetemes tudomány legjelentősebb marosvásárhelyi képviselői a matematikus apa és fia, Bolyi Farkas és Bolyai János. Bolyai János a geometria felfedezője.

·        A város sokat köszönhet a régi polgármestereinek: Borsos Tamásnak és mindenekelőtt Bernády Györgynek.

                    Az oldalt szerkesztette Szombat Orsolya

 

 

 

 

  Rikkancs             Benedek Elek         6. oldal

fz.jpg

Benedek Elek

 

Elek apó Székelyföldön született. 1859. szeptember 30-án látta meg a napvilágot Erdővidék egy kicsi falujában, Kisbaconban. Írt is róla az Édes anyaföldem című önéletrajzi regényében: „Kicsin falum az én falum, legkisebb az egész vidéken, s a legszebb.” „Erdő, mező, hegy, völgy, falu -  minden mesél itt. A mesék földje ez. Csuda-e, ha szép csendesen mesemondóvá nő az a gyermek… ”

A legnagyobb ajándék számunkra az, hogy meg tudta őrizni, tovább tudta adni olvasóinak mindazt, ami az ő gyermekkorát széppé tette. Az elemi iskola első két osztályát szülőfalujában végezte, majd nyolc évesen bekerült a székelyudvarhelyi kollégiumba. Érettségi után Budapestre költözik, ahol bölcsész szakon tanul, tanárnak készül, de lelke mélyén írói babérokra tör. Újságíró lett a Budapesti Hírlap és más lapok munkatársa is. 1887-től 1892-ig országgyűlési képviselő. Képviselő beszédeiben az ifjúsági irodalommal, a népköltészet és a népnyelv és a közoktatás kérdéseivel foglalkozott. Több napilap és folyóirat szerkesztése fűződik nevéhez, többek között a Nemzeti iskola, Néptanítók, Magyar Világ lapjának volt főszerkesztője. Sebők Zsigmonddal együtt szerkesztette a Jó Pajtás című esztétikai és erkölcsi nevelő értékű hazafias szellemű gyermeklapot. 1885-ben jelent meg a Székely Tündérország, ami már önállóan megírt népmeséket tartalmaz. Később jelent meg a Székely mesemondó.

Élete alkonyán visszatért szülőföldjére, ahol fáradhatatlanul küzdött a Cimbora című gyermeklap létrehozásában. Munka közben érte a halál. 1920. augusztus 17-én halt meg. Az utolsó három szó, amit leírt: „Fő, hogy dolgozzanak.” Családjáról annyit tudunk, hogy Felesége Fisher Mária. Hat gyermeke született: Marcell, János, Mária, Flóra, Elek, Róza.

 Az oldalt szerkesztette Kelemen Adrien

 

 

Rikkancs        Vers         7. oldalfz.jpg

Ünnepek

 

Mikulás jön, ajándékot oszt,

Ha jó voltál neked is hoz.

Fátyol csillog minden ablakon,

Sütemény, bor terül az asztalon.

 

Gyerekek szánkóznak, hóból építenek,

Házban családok kalácsot készítenek.

Mézes kalács, diós kalács, ínycsiklandó falatok,

Ajtón kopognak a megfázott kántálók.

 

Karácsonyfát díszítenek, mellette énekelnek,

Pezsgővel koccintanak szilveszter éjjel.

Jókívánságokat mondanak egymásnak,

Rendet tartanak a régi hagyománnyal.

 

Csengettyűk szólnak,

Énekelnek, vigadoznak.

Összegyűlnek, képet készítnek,

Majd azt mondják: BOLDOG ÚJ ÉVET!

Az oldalt szerkesztette Kelemen Adrien

 

 

 

   Rikkancs    Barkácsoljunk     8. oldal       fz.jpg

Kézimunka

 

    Kedves olvasók.Mivel nemsokára itt a karácsony egy almából készült mikulást szeretnék bemutatni.

  A szükséges anyagok

·        Egy piros alma

·        Piros papir

·        Dió

·        Vatta

·        Cérna

·        Egy nagyobb szeg

·        Ragasztó

·        Filctoll

Az almát és a diót egy kalapáccsal egymáshoz illesztjük. A papirbol kivágunk egy kis részt amiből tölcsér alakot formálunk amit a mikulás fejére(a dióra) ragasztunk. A dió elejére felragasztjuk a vattát, majd a piros papirból egy zsák alakú formát vágunk ki amit fönt összekötünk. Ezt egy kissebb bottal hozzáillesztjük a mikuláshoz. Filctollal rajzolunk szemet a dióra.

             Ez ideális karácsonyra disznek a polcon.

Jó munkát és remélem, hogy sikerrel jártok.☺

 Az oldalt szerkesztette  Vargyas Imola-Irénke

 

 

Rikkancs           Tudod-e, hogy...?           9. oldal

fz.jpg

Tudod-e, hogy..?

 

Tudod-e, hogy a napból a fényt mikor látjuk?

A napból érkező fénysugarat kibocsájtása után több, mint 8 perc elteltével látjuk. Lehet, hogy sokan azt gondolják, hogy több, mint 8 perc, de minden időbe telik.

Mit tudsz a kék bálnáról?

A kék bálna hossza a hímnél 5 m. A nősténynél max. 30 m, testtömege pedig 80,00-130,000 kg. A kék bálna a legnagyobb vízben élő

                               Az oldalt szerkesztette   Nemes Andrea

Rikkancs                  Jókívánságok               10 oldal 

fz.jpg

 

Karácsonyi jókívánságok

 

Kívánd, hogy amott ma éjjel gondoltál ugyanúgy igaz legyen holnap, s holnapután.Kívánj igazi ünnepet, kívánj igazabb életet.Én pedig békés karácsonyt kívánok Neked!

 

Mikor éjjel két angyal a párnádra száll, mindkettő jót akar, mégis mást ajánl,
azt súgja az egyik: mindig jó legyél
a másik csak rádkacsint: tedd, amit szeretnél!
Békés boldog ünnepeket az egész családnak!

 

A távoli hegytetőn csillag táncol a havon.
A szobában gyertya sejlik sötét alkonyon,
a kályhában parázs, mintha álom lenne,
a karácsonyfát körülállják, békességben, csendben.
Boldog Karácsonyt!

 

Újévi jókívánságok

 

Múlik a nap, s múlik az év,- ami rossz volt, elmúlt már rég. Holnap egy új évre ébredsz, s ehhez kívánok Neked nagyon sok szépet! BÚÉK!

 

Virradjon rád szép nap, köszöntsön rád jó év, kedves hajlékodba költözzön a jólét. Lelkedben boldogság, szívedben béke.

 Ezt kívánom az új évre!

Az oldalt szerkesztette Balázs Beáta

 

 

 

Rikkancs             Virágok    és   bolygók         11. oldal

fz.jpg

 

 

 

      Virágnyelven beszél - ezt mondjuk arra, aki nagyon körülményesen és csak a beavatottak által érthetően fejezi ki magát. Bizony régente egész kis történeteket beszéltek el az emberek, különösen a szerelmesek, egy-egy gondosan összeválogatott virágcsokorral. A fehér szegfű jelentése pedig: tiszta és rajongó szerelemmel vagyok irántad. A páfrány azt jelenti virágnyelven: elragadtatás, elbűvölés. A nárcisz azt jelenti, hogy üdvözöllek, de lehet színlelt kedvesség is, míg a petunia azt: haragszom és tartsd meg, amit igértél! A tulipán szinfóniája miatt a szerelmet mutatja, a vörös rósza a szenvedélyes és birtokló szerelem világa. A mélyvörös (bordó) rózsa szégyenlőseget jelent, sőt a gyászt is szimbolizálja.  A margarétával, százszorszéppel a viszonozott szerelmet lehet megköszönni.  Az orgona az első szerelmet jelképezi.  A nefelejcs, ahogy a neve is mutatja, azt fejezi ki, hogy az igaz szerelmet sose felejtsd el.

 

Szerkesztette: Kibedi  Melinda

 

A Neptunusz

                                                                                

  A legkülső gázóriás, melynek hidrogénben, héliumban, és metánban gazdag atmoszférája van

  • 1846-ban fedezték fel
  • Átmérője: 49,520 km.
  • Négyszer nagyobb, mint a Föld
  • Színe kék, és a gyűrűje pedig halványszürke.
  • Rövid életű sötét foltok vannak rajta, melyet fényes metánjég felhők vesznek körül
  • A Napot 16,5 földi év alatt kerüli meg
  • Tengelyforgási ideje: 16 óra és 7 perc.

 

 

Az oldalt szerkesztetteTörök Beatrix

 

 

 

 

Rikkancs Keresztnevek  jelentése és eredete  13. oldal

fz.jpg

 

 

CS-, D-, E- betűkkel kezdődő női nevek

CSILLA
- Vörösmarty Mihály névalkotása; jelentése: káka; nád hajtása; gyékénybél

DALMA
- Vörösmarty Mihály névalkotása a dal szóból.

DEBÓRA
- héber eredetű; jelentése: méh

ELVIRA
1. - nyugati gót eredet
ű; jelentése: akit az ereklye megvéd;   

2. - az Elmira alakváltozata.

EMESE
- magyar eredetű; jelentése: anyácska.

EMŐKE
- magyar eredetű; jelentése: anyatejjel táplált újszülött, bébi.

ENIKŐ
- Vörösmarty Mihály alkotása. jelentése: ünő, szarvastehén.

ERIKA
- germán-latin eredetű; jelentése: nagyrabecsült.

 

CS-, D-, E- betűkkel kezdődő férfi nevek

CSONGOR
- török-magyar eredet
ű; jelentése: vadászmadár

DÁNIEL
- héber eredet
ű; jelentése: Isten a bírám.

DÁVID
- héber eredetű; jelentése: kedvelt, szeretett; egyesítő.

DEZSŐ
- latin-magyar eredetű; jelentése: óhajtott, kívánt gyermek.

ERVIN
- germán eredetű; jelentése: a hadsereg barátja; vadkan erejű jó barát.

ELŐD
- magyar eredetű; jelentése: elsőszülött, ős.

Az oldalt szerkesztette Balázs Beáta



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 11
Tegnapi: 1
Heti: 11
Havi: 12
Össz.: 19 751

Látogatottság növelés
Oldal: 2010 december
RIKKANCS - © 2008 - 2024 - rikkancs-diak.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat