RIKKANCS

a Mezőmadaras-i Pataky-Ágotha Általános Iskola diáklapja

1. oldal

A Magyar Szabadságharc

161. évfordulója

 

            1848. március 15. nemzeti ünnepünk. E napon Párizs és Bécs után Budapesten is fellángolt a forradalom. Megkezdődött a magyar nemzet másfél éves hős küzdelme a szabadságért.

           Lélekben minden fiatal forradalmár. De kevésnek adatik meg, hogy forradalmi hős legyen. Petőfi és a márciusi ifjak a Pilvax kávéházban gyújtották meg a forradalom szikráját, estére már Pest és Buda népe kabátján nemzeti szín, kokárdával zúgta: Esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk.

 Nyárra, Petőfi kétségbeesett panasszal írja:

               Európa csendes, újra csendes

               Elzúgtak forradalmai ...

               Szégyen reá! Lecsendesült, és

               Szabadságát nem vívta ki. 

 

 

 És így folytatja nem kis büszkeséggel:

              Lánc csörög minden kézen, csupán a

              Magyar kezében cseng a  kard.

Hiába fog össze ellenünk az osztrák császár és az orosz cár, a magyar nép 1849 augusztusáig ellenáll, védi a szabadságát.

 

Folytatás a 3. oldalon


2. oldal

A tanár­­ok, tanárnők toplistája

~ a legkedveltebbek ~

 

        A Pataky-Ágotha Általános Iskola diáklapjának („Rikkancs”) szerkesztősége szavazást indított, hogy felmérje, kik a legkedveltebb tanárok, tanárnők! Az iskola diákjainak szavazatai alapján, a tanárok, tanárnők viselkedése és tanítási módszerük pontozása alapján a következő TOPLISTA alakult ki:

        A legkedveltebb, tehát I. helyezettek: László Orsolya, tornatanárnő és Kovács László, matektanár (18 szavazatot kaptak). A  II. helyezett: Szabó Ádám Emese, angoltanárnő (13 szavazatot kapott). A III. helyezést  Vargyas Imola, biológia és technológia tanárnő érte el (8 szavazattal).

        Ők voltak a pódiumon. A IV. helyezett  Görgy Imola, magyartanárnő, Szabó Erzsébet Réka, aki földrajzot, polgári nevelést, történelmet és magyarság- történelmet tanít (7 szavazatot kaptak). Az V. helyezést ketten érték el, akik nem mások, mint Kiss Bianca Francesca, romántanárnő meg Péterfy Erika, kémia- és fizikatanárnő és egyben az igazgatónő is (5 szavazatot kaptak). A VI. helyezést Szabó Réka, vallástanárnő, illetve a zenét és informatikát tanító Bodó Enikő kapta meg. Nincsenek valami nagy pontok, de ezek is jók.

 

Öltölközködés a suliban

 

           Reggel sokszor azzal a gondolattal kelsz fel, hogy mit vegyél fel a suliba­ úgy, hogy mindenkinek egyaránt tetszen? Először mindenképp farmert, néha pedig tréninget. Egy tipp: a kék nem megy a barnához. Fehér zoknit csak akkor húzz, ha nem fekete vagy sötét színű cipőd és nadrágod van. Blúzot leginkább kedvencedet vagy amiben jól érzed magad, azt vedd fel. Ne azt nézd, hogy egy kicsit „kicsis”,  hanem hogyan nézel ki benne. Hidd el, a fiúknak tetszenek a kényes és kicsis csajok. Ne akarj másra hasonlítani, hanem légy önmagad. A fiúk idővel megunják a sok egyforma lányt, ezért mindig előre gondolkodj, hogy mibe öltözködsz. Ne hallgass másra, hogy a piros az a gyerekek színe, hanem a te tetszésedet kövesd, hiszen a piros is szép szín.

            Légy szép, és fontold meg, hogy mit veszel magadra!

 

Az oldalt Sipos Gyöngyvér szerkesztette


3. oldal

Százhatvanegy

éves szabadság

1848 – És megindult a mozgolódás

 

Hihetetlennek tűnhet, de a március 15-i pesti események már néhány nap múlva – mai szóhasználattal élve – „begyűrűztek” a székely fővárosba, Marosvásárhelyre is annak ellenére, hogy Magyarországon csak 1899-ben helyezték üzembe az első drótnélküli távírót. Úgy tűnik, akkor a hírközléshez elegendő volt a gyorsposta, futár is.

 

     A 12 pontot tartalmazó kiáltványt egy román nemzetiségű kollégiumi tanár, Iosif Vlăduţ kapta kézhez elsőnek Vásárhelyen március 21-én, ő értesítette hallgatótársait, és közösen döntöttek egy másnapi rokonszenv-tüntetés szervezéséről. Akkor még a kancellisták valamennyien lelkesedtek a magyar forradalmi eszmékért.

     Március 22-én a marosvásárhelyi Királyi Tábla több mint kétszáz kancellistája (ügyvédbojtárja), magyarok, románok és szászok, gyűlést tartottak Horváth János ellenzéki követ elnökletével, és kimondták, hogy magukévá teszik a pesti ifjúság 12 pontját. A kancellisták, köztük Alexandru Papiu Ilarian, az „unió” mellett döntöttek.

     Az Apolló-palota falai közt találkozott és vitatkozott a város forradalmi ifjúsága. A Kárnász-házban székelt a Nemzetőrség. A Kendeffy-házban több mint kétszáz magyar, román és szász nemzetiségű kancellista dolgozott, akik az első naptól a forradalom mellé álltak. A Teleki-házban ütötte fel Bem tábornok főhadiszállását, és 1849. július 29-én a Teleki család vendége volt. A Görög-házban 1849. július 29-én Görög Károly és neje, Ziegler Vilma vendégszeretetét élvezte a fehéregyházi csatába induló Petőfi Sándor. 1884-ben Jablonowszki Vince emléktáblával örökítette meg ezt az eseményt.

 

Az oldalt szerkesztették: Szombat Andrea és Duca Antonia


4. oldal

Táplálkozási lexikon

~ Foszfor ~

 

 A foszfor a kálciummal együtt a csontok és a fogak fejlődéséhez igencsak szükséges, a tápanyagok átalakításában is szerepet játszik, és az agyműködéshez is elengedhetetlen. Ha kevés foszforhoz jut a szervezet, fáradékonnyá válik (ez főleg tavasszal figyelhető meg). Tizenévesen 1 gramm, felnőtt korban 20%-kal kevesebb foszfor kell naponta a szervezetnek. Akkor is zavar támad, ha túl sok foszfor mellett csak kevés kálciumot eszünk. A tejtermékek inkább kálciumban dúsak. Mivel az olajos magvak, hüvelyesek, tojás és különböző húsok foszfortartalma magasabb, mint a kálcium tartalma, a foszfor/kálcium helyes arány változatos táplálkozással áll be. A növényi foszforforrások előnye, hogy nem tartalmaznak koleszterint.

     Mindenki tudja, hogy a spenőt sok vasat tartalmaz, ezért aztán a szülők előszeretettel erőltetik le a gyerekeik torkán. Az igazság az, hogy a spenót semmivel sem taralmaz több vasat, mint más zöldségek. A félreértés még az 50-es évekből származik, amikor egy tudós rossz helyre tett egy tizedes vesszőt, így a vizsgálat tízszeres vastartalmat mutatott a valósághoz képest.

Gidofalvi Renáta

 

Elindultam szép hazámból

 

                        Elindultam szép hazámból,                     Bú ebédem, bú vacsorám,

                        Híres kis Magyarországból.                    Boldogtalan minden órám.

                        Visszanéztem félutamból,                       Nézem a csillagos eget,

                        Szememből a könny kicsordult.              Sírok alatta eleget.

 

Én istenem, rendelj szállást,

                                                         Már eluntam a bújdosást.

                                                         Idegen földön a lakást,

                                                         Éjjel-nappal a sok sírást.


5. oldal

AGGÓDÓ TINIK ROVATA

~ K É S É S ~

    

Feltűnt, hogy minél többet aggódsz, annál kevésbé vagy pontos. A gondtalan ember nyugodt eleganciával libben az ágyból a fürdőszobába, a reggelizőasztaltól az iskolába. Az aggódó azzal kezdi a napot, hogy az első nyikkanásra kihajítja az ébresztőórát az ablakon (fél, hogy nem jutott neki elég arcsimító alvás). Tíz perccel később halálra rémülten felriad, kipattan az ágyból, rálép a kistesó által széthagyott felhúzós izére, lábát fájlalva visszahanyatlik az ágyra, röntgenezést követel. A világ közömbössége miatt végül felkel, kibotorkál a fürdőszobába, idegeskedik a foltos nyelv, zsíros haj, herpesz stb. miatt; eltöpreng, hogy a tükör valóban tükör-e, vagy ablak, ami egy gyilkosság áldozatát mutatja; problémázni kezd, hogy MIT VEGYEN FÖL; felpróbálja a szekrény teljes tartal-mát, és ledobál mindent magáról (kivéve azt, ami olyan szűk, hogy három órás szabadulóművész-tanfolyam után lehetne kibújni belőle); végül lehányja az összes cuccot a földre, és a konyhába  száguld, mert késésben van.

KULCSOK

 

Mi, fiatalok, mindig elhagyjuk a kulcsainkat,mert rendkívül aktív életet élünk, és egyfolytában meglepetések érnek  -  például meglátjuk álmaink férfiját/nőjét, miközben épp a bejárati ajtót nyitjuk, és ettől mindenről megfeledkezünk, többek közt

arról is, hogy a kulcs még mindig a zárban van.

Az oldalt szerkesztették: Kibédi Elvira és Kibédi Sarolta


6. oldal

Kérdések és feleletek

           

 Kérdések

1.        Mindig hét napból állt egy hét?

2.        Mennyi egy billió és egy millió másodperc?

3.        Kiknek a nevét jeleníti meg a július és augusztus hónap?

4.        Hányszor nagyobb a Nap a Földnél?

5.        Melyik bolygón nincsenek évszakok?

6.        A Göncöl-szekér csillagképnek melyik csillaga kettős csillag?

7.        Esik-e aranyeső?

8.        Milyen színű a gólyahír virága?

9.        Milyen színű a gránátalma virága?

10. Mekkorára nőhet egy tök?

11. Mi terem a dinnyefán?

12. Milyen fák a bokrétafák?

13. Hol van a narancs őshazája?

14. Hol élnek Európában a legszebb szarvasok?

15. Honnan származik a „fruska” szó?

 

         Feleletek

   1. A babilóniaiak ötnapos, az egyiptomiak tíznapos hetet tartottak.

    2. Mintegy 12 nap, illetve majdnem 3200 év.

    3. A  Julius hónap „Julius Ceasar” nevét, az augusztus pedig „Augustus Ceasar”-ét.

    4. A Nap tömege kb. 332.000-szer  nagyobb a föld tömegénél, az átmérője pedig 109-szer nagyobb a Földnél.

    5. A Jupiteren, mivel forgástengelye majdnem pontosan merőleges a keringési sikjára.

    6. Kettös csillagok azok a világító égitestek, amelyek közös súlypontjuk körül keringenek. Szabad szemmel is látható kettös csillag a Göncöl-szekér rúdjának közepén az „Alkor” és a „Mizar”.

    7. Inkább akkor hull, amikor elvirágzik.

    8.  Sárga.

    9.  Skarlátpiros.

  10.  Az óriástök termésének átmérője eléri az 1 métert is, súlya a 75-100 kilogrammot.

  11. Dinnye alakú, édes ízű gyümölcs. A gyümölcsök hatalmas fürtöt képeznek a fa törzse körül, a korona alatt.

  12.  Bokrétás virágaik miatt a vadgesztenyeféléket nevezik így. A piros bokrétafát díszfának ültetik.

  13.  A narancs őshazája Kína. Európában mintegy 1500 éve jelentek meg először.

  14.  Nálunk, a Kárpátokban.

  15.  A „Fruzsina” névből.  

 Bokola Orsolya


7. oldal

Győzike padlón van!

 

Kedves olvasók!

 

    Nagyon nehéz mindenki élete, amióta a gazdasági világválság mindenütt megjelent, még a hírességeknél is. De a legmeglepőbb hír a Győzike családja körül kering. A híres „Sómen” újra középpontba került, bár ez mindig is így volt. Amint tudni lehet, Győzike nagy vagyonnal rendelkezik. Azonban a hírek szerint nem fog sokáig tartani, mert a gazdasági válság  az ő pénzüket is megtizedelte. A hírek szerint annyira romlott a helyzetük, hogy a salgótarjáni házukat is kénytelenek eladni. Ami a leghihetetlenebb, hogy a finnyás Bea asszony dolgozni kényszerül, azonban nem akárhol: egy áruházban vagy üzletben, de ez még nem derült ki pontosan. Győzikéék nem zavartatják magukat, élnek tovább.

     A hírek továbbra sem kerülnek el minket, olvassatok!

                                                                   Balázs Beáta


8. oldal

TOPLista

 

    1.  Rihanna – Disturbia

     2.  Rihanna –Please Dont

         Stop The Miusic 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 1
Heti: 6
Havi: 7
Össz.: 19 746

Látogatottság növelés
Oldal: 2008 március
RIKKANCS - © 2008 - 2024 - rikkancs-diak.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »