RIKKANCS

a Mezőmadaras-i Pataky-Ágotha Általános Iskola diáklapja

1. oldal

Nyári vers

Nyáron sok a szép álom
S mégis megsegít a várrom,
Mikor mászol a hegyekben,
Vagy csak napozol a nyeregben,
S a ló visz tovább a tájon át.
Vágyol már az egész nyáron át,
Hogy szerelmeddel légy egy éjszakát,
S örülj a létnek az álmon át,
Mert nyár van, s nincs semmi más
Csak a kikapcsolódás!!

                                                   Meske

 

 

Legfrissebb híreink:

·        Június 12-én délelőtt 9 órától ballagnak a nyolcadikosaink.

Másnap, június 13-án sor kerül a felújított iskolánk avatóünnepségére, melynek alkalmából egésznapos rendevénysorozattal várjuk a szülőket, jelenlegi és volt diákokat, tanárokat, és minden kedves érdeklődőt.

 

Nem utolsó sorban gratulálunk a május 15-én iskolánkban megtartott Aranyág Népdal és Balladamondó Verseny díjazottainak, illetve Balázs Katalinnak, Nemes Erikának, Szombat Tündének és Szombat Andreának, akik a június 6-i szovátai szavalóversenyről oklevéllel jöttek haza. Sok sikert továbbra is!


2. oldal

Megjelenése

A felnőtt állatok tömege általában 23–41 kg, de elérheti a 75 kg-ot is. A hasonló fajoktól markánsan megkülönbözteti hosszú farka: ezzel egyensúlyoz a meredek lejtőkön és ha alszik, ezzel védi orrát és száját a rendkívüli hidegtől. Teste 1,2–1,5 méter hosszú, farka körülbelül egy méteres. A hímek feje rendszerint szögletesebb és hosszabb a nőstényekénél. Rövid lábait a hiúzéhoz hasonló vastag szőrzet borítja, hogy könnyebben járhasson a hóban. Fekete-fehér bundáját törzsén és farkán a jaguáréhoz hasonló, gyűrű és patkó alakú minták, a lábain, a nyakán és a fején pedig pettyek díszítik, megfelelően álcázva az állatot a havas terepen. Évente kétszer vedlik: nyári bundája ritkásabb a télinél.

Életmódja

A hópárduc a legmagasabban élő macskaféle. Nyáron felhúzódik a 3500–6000 méter körüli fennsíkokra és sziklás magashegyekre, télire 2000 méter környékére költözik le. Vadászterülete 10–40 négyzetkilométer. Többnyire magányosan él; a párzási időszak januártól március közepéig tart; a terhesség körülbelül 100 napos. Az anya barlangban vagy a sziklák közt szüli meg és egyedül neveli fel 2-3 (ritkán akár 7) kölykét. Általában alkonyatkor vagy éjszaka indul vadászni. Étrendjébe főként a hegyvidékeken élő juh-, szarvasfélék- és kecske, valamint vaddisznók tartoznak, de megtámad bármilyen állatot, amit csak el tud ejteni, még akkor is, ha akár háromszor is nagyobb nála. Szükség esetén megeszi a madarakat és a rágcsálókat, sőt, a háziállatokat (jakborjakat, birkákat, kecskéket) is. A Himalájában jellemző zsákmányállatai a sörényes tahr (vadkecske) és a bharal (kék vadjuh).

A prédát akár hosszabb távon is követve becserkészi, majd egyetlen csapással teszi ártalmatlanná. Akár 16 méteres távolságot is képes átugrani, ez a teljesítmény egyedülálló a macskafélék között. Általában 10–12 évig él, de fogságban a 21 éves kort is megérheti.

 

Természetvédelmi helyzete

A hópárduc a veszélyeztetett állatok közé tartozik, mivel bundája rendkívül értékes a szőrmepiacon. Az 1960-as években a vadon élő példányok száma 1000-re csökkent és bár időközben sikerült megnövelni a populációt, az orvvadászat miatt 2005-re csak mintegy 4500-7500 példány maradt fenn a Pakisztán és a Bajkál-tó közötti élőhelyeken, és a létszám csökkenőben van, mivel a távoli területen élő állatokat nehéz megvédeni. A kutatók szerint a fajt a beltenyészet is fenyegeti, ezért az állatvédők igyekeznek átjárhatóságot biztosítani az elszigetelt csoportok között. A pakisztáni WWF természetes élőhelyükön, a Khunjerab Nemzeti Parkban próbálja megőrizni az hópárducokat. Mivel fogságban is jól szaporodik, ezért a faj megóvásában az állatkertek is segítenek. Megközelítőleg 500 példány él a világ mintegy 150

Bokola Orsolya Imola


3. oldal

Házi kedvenc tartása

 

Hörcsög: Fajtársaival nem tartható együtt. Magkeverékkel, kevés zöldségfélével etethető. A szíriai aranyhörcsög általában 8-10 utódot szül. Két évig él.

Tengerimalac: Egynemű állatokat tarthatunk együtt, a nőstény nyugodtabb. Speciális étel-keverékkel, zöldségfélékkel, répával etethető. Fogékony a bőrbetekségekre, a bőratkákra. Négy utódot szülnek, átlagosan 5-8 évig él.

Házi nyúl: Az anyák békésen élnek együtt, a bakok verekedősek. Barátságosak, könnyen tarthatók lakásban is. Száraz táppal, nyúleledellel, friss zöld növényekkel, murkokkal, almával etethetjük. Emésztési rendellenességekre fogékonyak, vírusfertőzést kaphatnak. Átlagosan hat nyulfi születik. Hat-hét évig él.

 

Nyelvtörő

 

Egy picike pocok pocakon pöckölt egy picike pockot. Mire a pocakon pöckölt picike pocok pocakon pöckölte az őt pocakon pöckölő picike pockot.

Szerelmes vers

Fáj a szeretet

Fáj a gyűlölet

Fáj a megvetés

Fáj a szeretés

Fáj minden, mi örömet hoz

Vagy inkább, gyötrelmet okoz.

Nem lehet eldönteni, melyik a jobb

Hisz szívünk mindkétszer hasztalan dobog.

Fáj, ha szeretlek,

Fáj, ha utállak,

De sajnos rég tudom:

Egyikkel se megyek sokra nálad.

                                                        - Cagli -

Versenyegér: Rendkívül társas lény, mindenképpen csapatban tartsuk. Élénk, barátságos, szagtalan, könnyen tartható állat. Magkeverékkel etessük. Epilepsziás rohamokra hajlamos. Négy-nyolc kölyköt hoz a világra. Négy-öt évig él

 Szerkesztette: Balázs Beáta


4. oldal

Egy kis pingálás

 

    Cseresznyepiros, vörös és rózsaszín rúzs, ezek a tavaszi és a nyári divat színei. Mielőtt azonban hozzálátnánk ajkunk kipingálásához, győződjünk meg arról, hogy illik-e körmünkhöz, arckarakterünkhöz a nekünk tetsző új árnyalat? Amennyiben idegen tőlünk, inkább maradjunk a már bevált rózsaszín mellett, ami azért sem eshet a nehezünkre, mert a régiek közül is hódítanak a meleg földszínek, a barnás tónusok. Tegyünk rá egy csipet tejszínt, és máris felzárkózhatunk az élvonalhoz. Ha belejöttünk a tojáspingálásba, tapasztalatainkat jól hasznosíthatjuk a rúzsnál: az ecsettel festett száj ugyanis szebb, természetesebb és tartósabb is.

Ajkunk teltségét és szép formáját pedig alakíthatjuk és módosíthatjuk a száj tornáztatásával. Naponta mondjuk egymás után ezeket a betűket: O, I , U , A!

    A tartós rúzsozás sorrendje: az arctisztítóval lemosott szájra ecsettel felrakjuk a festéket, majd papírzsebkendőt nyomkodunk rá. Utána kontúrstifttel kirajzoljuk a száj vonalát, és ecsettel összedolgozzuk a második rétegben felvitt rúzzsal.  Duzzadt, vastag szájon púderezéssel tompíthatjuk az erős, harsány vörös festéket.  Még néhány jótanács:

1.       Halvány bőrűek hidegebb színeket válasszanak: lilát, pinket.

2.       Kreol bőrhöz előnyösebb a vörös, a narancssárga és a barna.

3.       A rúzshoz mindjárt vásároljunk lakkot is: sokkal mutatósabb, ha a két szín megegyezik.

4.       Tökéletes a szájsmink, ha a festéket ecsettel kenjük fel és középről indulva dolgozzuk a szájzugot.

Észre sem veszik!

Azoknak a lányoknak ajánlom, akik szeretik a természetességet, és nem szeretik az erős arcfestést. Főleg nappalra használható ez, amely még az erős napfényben sem lesz feltűnő. A krémalapozóból vegyél az ujjadra, és jó alaposan dörzsöld el az arcodon. Ügyelj arra, hogy a fülnél és a hajtőnél is egyenletes legyen. Púderrel tömítsd le az arcod fényességét, főleg  orr-, áll- és homlokrészen. Barna szemceruzával húzd meg alól a szemvonalat. Ne közvetlenül a szem alatt, hanem egy kicsit lejjebb, ezzel nagyítva a szemet. A szemöldök ívét formázd, és erősítsd sötétbarna szemhéjpúderrel, mely harmonizál a szemfesték színével. Kösd össze a szemhéjon a színeket, ne váljanak el éles határvonallal egymástól. A szemzugot erősítsd meg sötétbarna szemhélypúderrel. A szemöldök alatti és a szemgolyó feletti részt világos színnel fesd ki. Halvány tónusú pirosítóval formáld arccsontodat. A szájat első lépésben púderezd le, így tartósabb lesz a rúzs. Utána a szájkontúrt rajzold meg, ami  egy árnyalattal legyen sötétebb a rúzsnál.  Ha a rúzst ecsettel viszed fel, szebben tudod eldolgozni az anyagot

 

                                                                 Váradi Angella


5. oldal

Tudod-e, hogy mit jelent ha fix órára nézel?

 

01:00 – Valaki, aki szőke, szeret

02:00 - Aki szimpatizál, az szeret

03:00 - Valaki szeret

04:00 - Valaki szerelmet fog vallani

05:00 - Valaki kíván

06:00 – Valaki téged vár

07:00 - Nem szeret senki

08:00 - Valaki gondol rád

09:00 - Imád a barátod

10:00 - Hazugság

11:00 - Sok bánat

12:00 - Tüzelő szerelem

13:00 - Hiányzol neki

14:00 - Féltékenység

15:00 - Meg akar csókolni

16:00 - Vár egy csókot

17:00 - Elválás

18:00 - El akar felejteni, de nem tud

19:00 - Meg fogsz valakit bántani a jövőben

20:00 - Akarja, hogy találkozzatok

21:00 - Szereti a szemeidet

22:00 – Bolondul utánad, „érted”

23:00 - Sok varázslat

24:00 - Sok öröm

 Váradi Angella

Betűs játék

A-Szeret

B-Meg szeretne csókolni

C-Rád gondol

Cs-Szerelem

D-Puszi

E-Csak a tested szereti

F-Most szeret mindennel együtt

G-Fogtok sétálni

Gy-Egyszer véletlenül követ

H-Bizonyítani fogja a szerelmét irántad

I-Nagyon féltékeny, el fog búcsúzni tőled

Í-Szereti a szemed

J-Azt hiszi, hogy szeret

K-Szeretné, ha vele lennél

L-Kíván látni

Ly-Bízhatsz benne

M-Gyereknek képzel

N-Nagyon őszinte

Ny-Nagyon szeret

O-Az övé leszel

Ó-Hiányol téged

Ö-Csak rád gondol

Ő-A te vonásodat mindig kíséri

P-Nagy BOLDOGSÁG ér

R-Vissza fog térni hozzád

S- Sírni fogsz érte és ő érted

Sz-Örömöd lesz

T-Nem fog elfeledni soha

Ty-Szeret és szeretni is fog

U-Szimpatizál

Ú-Tiszta szívből szeret

Ü-Mindig rád gondol

Ű-Titokban szeret

V-Szomorú, mert nem csókolod meg

Z-SMS-t kapsz tőle

Zs-Kedvel

W-Találkád lesz vele

Y-Szeretné, ha jobban szeretnéd

X-Szeretni fog

                      Sipos Szeréna Renáta


6. oldal

Tudod-e, hogy?

 

Miért ugat a kutya?

     Azért, mert az ugatás a kutya ,,beszéde’’. A liba gágog, a kacsa hápog, a kakas kukorékol, a tehén bőg, a juh béget és így tovább, minden állatnak jellegzetes a hangja. Erről ismerik meg egymást akkor is, ha nem látják a másikat, illetve ha nem érzik éles szaglásukkal. A magasabb rendű állatok (madarak, emlősök) hangjából sok minden felismerhető.

   Például a kutya ugat, hogy észrevetesse magát: a gazdájával, egy másik kutyával, egy idegennel. Ha mérges, ha figyelmeztetni akar.

    Csahol ha dühös és tehetetlen: szalad egy kocsi után, de nem érí utol, fenekedik valakire, aki a kerítésen kívül van, és nem ijed meg tőle, valaki bejön az udvarra, ő meg van kötve, és nem érí el.

 Nyüszít, ha fél vagy fáj valamije. Vonít, ha ismeretlen és ezért félelmetes jelenséggel van dolga: ha telihold van, ha fúj a szél és elviszi a szagokat, ha kutyák szagát hozza a szél, de ő be van zárva és nem tud kimenni. Vakkant, ha jól érzi magát, és annak tanújelét akarja adni, például: ha a gazdája simogatja. Morog, ha támadásra készül.

 

Miért annak kell először megmondani a nevét, aki telefonon hív?

       Udvariasságból. Mint minden udvariasságnak, ennek is van értelme vagy haszna. A mai telefon még vak. Én, aki hívok, tudom kit hívok. Ő, akinél cseng a telefon, nem tudja, ki hívja fel. Csak akkor tudja meg, ha megmondom neki. Nincs annál udvariatlanabb, és faragatlanabb szokás, mint amikor a hívó ezzel kezdi a telefonálást: ,,Ki beszél?’’

Holott tudja, hogy ki beszél. Igaz előfordulhat, hogy nem az a személy veszi fel a telefont, akire a hívó számított. Akkor is a legudvariásabb és egyben a legcélszerűbb megoldás, ha azt mondja: „Jó napot kivánok X.Y. vagyok. N.N.-et keresem, szíveskedjék a telefonhoz küldeni.”                                      

 

  Miért nem álmosak a gyerekek este, és miért álmosak reggel?

        Azért álmosak este, mert nem álmosak reggel. Azaz, dehogyis nem, csak  nem akarnak lefeküdni, és minden módot, minden lehetőséget kihasználnak, csakhogy ne kelljen lefeküdniük.

Egyszerűen azért, mert nehéz abbahagyni a játékot, vagy mert úgy érzik, kimaradnak valami szórakozásból, amiben a néhány óra hosszat még fennmaradó felnötteknek részük van. Pedig az alvás éppen olyan fontos az emberi szervezetnek, mint az evés. Csak alvás közben pihen igazán az ember: lassabban jár a szíve, ellazulnak az izmai, még az agy is alig dolgozik, csak a „csökkent üzemet” diktálja. Az alvásnak csupán azokban a szakaszaiban kapcsol rá egy kicsit az agy, amelyeket álmodó alvásnak nevezünk. Az ébrenléthez több energia kell, mint az alváshoz.. Ezért van szükségük a gyermekeknek több alvásra, hiszen nemcsak működtetni, hanem növelni is kell a szervezetet, az pedig temérdek energiát igényel.

 

                                                                      Bokola Orsoly Imola


7. oldal

Egy héten háromszor láthatja fiait Britney,

ha felnő az anyasághoz

 

Britney Spears felügyelet mellett  hetente háromszor láthatja a kisfiait – így döntött a Los Angeles-i bíróság. A 25 éves sztárnak több feltételt is teljesítenie kell ahhoz, hogy ezek a találkozások valóban létrejöhessenek:  alkalmassá kell tennie a házat a gyerekei fogadására, és volt férjével Kevin Federline-nal, aki jelenleg a gyerekek gondviselője, meg kell állapodnia a látogatások idejében.

Az üggyel megbízott Skott Gordon bíró egyúttal elrendelte, hogy Britney Spears hetente egy véletlenszerűen kijlölt időpontban köteles drog- és alkoholtesztet csináltatni, valamint folytatni kell a megkezdett ,,továbbképzést”, vagyis a bíróság által kijelölt szülői tanácsadást. A szakember a tárgyalás után kijelentette, hogy Britney Spears nyilvánvalóan szereti Sean Prestont és Jayden Jams kisfiait, ám hiányolta, hogy ritkán beszélget vagy játszik velük, a kisfiúknak pedig nincs valódi napirendjük.

Spears és Federline  két évi házasság után szakítottak, majd el is váltak. Britney-től megvonták a gyerekek feletti felügyeleti jogot, és követelték a hetente kétszeri ellenőrző drog- és alkoholtesztet.

 

Az év felfedezettjei



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 2
Heti: 11
Havi: 1
Össz.: 19 740

Látogatottság növelés
Oldal: 2008 május
RIKKANCS - © 2008 - 2024 - rikkancs-diak.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat