RIKKANCS

a Mezőmadaras-i Pataky-Ágotha Általános Iskola diáklapja

1. oldal

Farsang volt, kár hogy te nem voltál ott!

 

        Ha elhiszed nekem, akkor elmondom, hogy 2009. február 20-án a Pataky–Ágotha Általános Iskolában sor került a farsangi mulatságra! Sokat nevettünk egymás jelmezén, de harag nem volt!!!

Reggel 9 órakor kezdődött a Farsangi bemutató... utána következett a tombolahúzás, ahol sokan nyertek.

Felsorolok pár jelmezt, hogy jövőre te is nyerhess: volt sok cigány, kommandós, Csipike, a törpe, Lucifer, a Halál leánya, Hófehérke meg a boszorka, menyasszony, és csajnak öltözött fiúk is voltak.

         Ezek közül pedig nem mindenki nyerhetett, de én elmondom nektek hogy kik jártak sikerrel:

·         Az első díjat a nyolcadikos Fogarasi Melinda nyerte meg, ő Lucifer volt.

·         A második díjat szintén egy  nyolcadikos pár vitte el, Székely Barna és Vajda Ferenc. Ők az utcalányt és párját játszották.

·         A harmadik helyezett Katona Barna lett, aki ötödikes, és egy csinos csaj szerepét öltötte magára.

·         Dicséretben részesült a hetedik osztályos Kovács Beáta, aki a Halál leányának szerepében jól megnyakászta osztályfőnökét.

Persze, nyertek még mások is, mégpedig az egy-négy osztályosok.

Közülük:

  • Az első helyezett lett Váradi Noémi a boszorkány jelmezében.
  • Második díjat kaptak a harmadikos kínai lányok: Vargyas Imola,
  • A harmadik pedig
  • Dicséretben részesült

         Kár, hogy te nem nevettél velünk, s a díjazás után nem buliztál egy jót velünk!!!

~ Sipos Gyöngyvér ~


2. oldal

 Csak így tovább, Madaras!!!

 

       Örömmel mondom el, hogy az elmúlt napokban (pontosan 2009. február 6-án) a mezőmadarasi elsőéves és másodéves konfirmálók meg az ifjúság egy egész napot Mezőbándon töltött, hogy részt vegyen a mezőségieknek szervezett versenyen. Igaz, az út döcögősen indult, hisz nem volt közlekedési eszköz, amivel harminc gyereket el tudtak volna szállítani Bándra, de a tiszteletes úr saját kocsijával elvitt minket! Három kocsi, harminc gyereket! Kétszer is fordultak, hogy mindenki célba érjen.

       Mezőbándon, először templomozás volt, utána következtek a vetélkedők.

Az első vetélkedő vallásból volt, méghozzá a bibliai témából, a Dániel könyvéből. Sokat ismételtünk, és az eredmény meg is lett, második helyezést értünk el!

A vetélkedő második része amolyan "Ki mit tud?"-féleség volt, sajnos ott csak a negyedik helyezést kaptuk! Hóhó, de ez csak az eleje, hiszen csak ezután következtek a farsangi jelmezek. Itt a madarasi ifjúság nyerte el az első helyezést!

Jól mulattunk, hisz volt táncverseny is, amelyen a második meg a harmadik helyezést szintén mi nyertük el!!!

         Szuper volt minden! Gratulálok Madaras!!!

Sipos Gyöngyvér

 

Életmód

Smink a suliban?

            Jobban érzed magad matekdolgi közben, ha festett szempillákkal pislogsz nagyokat? Könnyebben darálod el, amit bemagoltál, ha kontúrozott vagy netán vérvörös az ajkad? Az unalmas órákon szívesebben dobolsz ciklámenszínű körmökkel a padon? Szoktál közelharcot vívni a rendszerint egyetlen tükörért testnevelés óra után? Akkor a címbéli kérdésre bizonyára diadalmas  „igen”  a válaszod. Azt azért ugye sejted, hogy nem mindenki ért egyet veled? Hogy szép számmal vannak a tanárok, akik kikészülnek, ha kikészíted magad. A srácok sem díjazzák egyformán, ha több kilónyi vakolattal szemlélteted magadon, hogy milyen szép egyéniség vagy. Nem beszélve az undok békákról és szürke egerekről, vagyis az osztálytársnőidről. Egyszóval nem jó dolog a sulismink. Remélem, egyet értesz velem!

Váradi Angella


3. oldal

BÖJTELŐ  HAVA

 

Télutó legnevezetesebb időszaka a farsang, vízkereszt napjától (január 6.) hamvazószerdáig tart. Ebben az időszakban több jeles nap is felbukkan.

Maga a szó a német Faselthing-ből ered. Így nevezték a középkorban „a bolondosat beszélők gyülekezetét”, amelynek tagjai ilyenkor bátran megmondhatták a máskor tilos igazságot, éppen a „bolond beszéd” védőpajzsa alatt. A szokások és hiedelmek zömének szempontjából többnyire farsangvasárnap, farsanghétfő és húshagyókedd alkotja az igazi farsangot. A záró három napot „farsang farkának” is nevezik. Ezek a felszabadult mókázás, vagy ahogyan mondják: a fordított világ napjai. Ezt mutatják a zártkörű kocsmai asszonymulatságok, a farsangi paródiák (pl. temetésparódiák) és az álesküvők.             Jégtörő Mátyás (II. 24) az ezen a napon fogott csuka révén egész évre szerencsét hoz a halászra nézve – tartja a hagyomány. Különben, „Mátyás jeget ha nem talál, csinál”. Ekkoriban jelenik meg a hóvirág, és kezdenek hazaérkezni vándormadaraink. A gyakran nagyon szeszélyes hónap középhőmérsékletei: Bodfalu -2,9°C, Gyergyószentmiklós -4,7°C, Kolozsvár -2,4°C, Marosvásárhely -2,0°C.

Szombat Andrea

 

 

„Adja Isten, így szól, többször is, másszor is,
Hogy így megvídúljon közttünk a komor is;
Más egészségéért, a magunk hasznára,
Eresszük ezt a bort a többek útjára:
Adjon Isten sok pénzt, bort, búzát, pecsenyét:
Éltesse vármegyénk új vejét és menyét:
Éljen a barátság közttünk s a szerelem;
Aki engem szeret, igyék egyet velem!”
A vendégek erre éljent kiáltanak,
A muzsikák pedig öröm-tust rántanak;
Tajtékzó poharát Carnevál kiissza,
S az urak prositot kiáltanak vissza...
                                                              Csokonai : Dorottya


4. oldal

Részletes egyiptomi horoszkóp

 

Kos: uralkodó bolygója a Mars. Temperamentumos, energikus, aktív, lendületes és magabiztos. Örökké tettvágy fűti, nem képes egy helyben maradni. Optimista, naiv, könnyen be lehet csapni. Tanulásban gyakorlatias, szorgalmas. Mindig igyekszik az élre törni. Barátai szeretik, mert kiáll értük. Hamar haragra lobban, de ugyanolyan hamar meg is bocsát. Nem bosszúálló, romantikus alkat.

Bika: uralkodó bolygója a Vénusz. Türelmes, kitartó, megbízható, szelíd, jószívű és csendes. Biztonságra törekszik, makacsul ragaszkodik ahhoz, amit megszerzett. Szereti a hasát, és nem tud mértéket tartani. Optimista, életereje óriási. Nyugalmat áraszt. Türelmessége miatt nehezen lehet kihozni a sodrából, de ha egyszer feldühödik, durva lesz. Ha kitombolta magát, megnyugszik. A kritikát nehezen tűri. A bika a leghűségesebb típus, barátai mellett kitart.

Ikrek: uralkodó bolygója a Merkúr. Nyugtalan, játékos, sokoldalú, okos, örökmozgó, beszédes és kíváncsi. Szívesen élne két életet egyszerre. Egyszerre tud sírni és nevetni. Gondolkodása logikus, gyorsan tanul. Elmélyült feladatokra nem alkalmas. Nehezen viseli a helyhezkötöttséget. Kiváló szerző. Kedveli a társaságot, jó beszélőpartner, van humorérzéke.

Rák: uralkodó bolygója a Hold. Akaratos, türelmes, érzékeny, együttérző és ingatag. Hangulatai egyik végletből a másikba kergetik. Mindenre rendkívül érzékenyen reagál. Hagyománytisztelő, számára kulcsfontosságúak a múltbeli események és tárgyak. Szeret olvasni, kirándulni. Kerüli az egyedüllétet, szívesen barátkozik. Hűséges, kisigényű és megértő.

Oroszlán: uralkodó bolygója a Nap. Nagyvonalú, büszke, energikus, bátor, jószívű és szivélyes. Sohasem marad észrevétlen, figyelemre vágyik. Általában a középpontba kerül, mert becsvágyó, határozott és megbízható. Szeret játszani, sportolni, versenyezni és mindezt azért, mert győzni akar. Egyszerre többet is képes szeretni. Szereti a társaságot, a barátai fontosak számára.

Szűz: uralkodó bolygója a Merkúr. Pontos, szorgalmas, kötelességtudó, intelligens, becsületes és pedáns. Rendkívül jó a megfigyelőképessége. Fejlett kritikai érzékkel rendelkezik, de ő maga nehezen tűri, ha kritizálják. Nagyon kíváncsi, ezért gyakran mások dolgába is beleüti az orrát. Tudományos érdeklődése is kíváncsiságából ered. Könnyen alkalmazkodó. Barátait nem szívével, hanem az eszével választja.

Mérleg: uralkodó bolygója a Vénusz. Intelligens, sokoldalú, művészlélek, beszédes és szeretetreméltó. Harmóniára, biztonságra törekszik. Mindig az arany középutat választja. Kitűnő diplomata. A megfelelő pillanatban mindig a megfelelő dolgot mondja. Tehetséges és jóeszű. A tanulásban keményen dolgozik, de gyakran rendszertelenül. Nagyon ügyel személyes szabadságára.

Skorpió: uralkodó bolygója a Plutó. Energikus, határozott, temperamentumos és uralkodni vágyó. Számára nem létezik középút. Spontánul viselkedik, a külső hatásokra nagyon érzékeny. A tanulásban keményen dolgozik, szorgalmas. Haragtartó és lenézi a gyengéket.

Nyilas: uralkodó bolygója a Jupiter. Nyugtalan, türelmetlen, kíváncsi, vidám, optimista és nagyvonalú. Nagyon nehezen tud választani. Szókimondó, viselkedése néha vérlázító. Szereti eltúlózni a dolgokat, ezért hazudósnak tartják. Szeret beszélni, történeteket mesélni, de másokat meghallgatni nincs türelme. Nem szívesen kötelezi el magát, nehezen szorítható korlátok közé.

Bak: uralkodó bolygója a Szaturnusz. Kitartó, tapintatos, állhatatos, tartózkodó, tehetséges és büszke. Elveit soha nem adja fel. A tettek embere, mindent előre megtervez. Bármilyen körülmények között képes elölről kezdeni, talpra állni. Fegyelmezett és kitartó. Ellenállhatatlan, száraz humora van. A tanulásban kitartóan és keményen dolgozik.

Vizötő: uralkodó bolygója az Uránusz. Őszinte, melegszívű, kedves, közkedvelt, lelkiismeretes és objektív. Fogékony minden iránt, ami új, eredeti. A reformok embere, igaz forradalmár. Ötletei gyakran megelőzik korukat. Mindig a járatlan utakat keresi. Nem olyan toleráns, mint amilyennek első látásra tűnik. Barátait nem a külsejük alapján ítéli meg.

Halak: uralkodó bolygója a Jupiter. Kedves, gyengéd, hűséges, érzékeny, nyílt, segítőkész és békeszerető. Változékony és kiismerhetetlen, ezért kiszámíthatatlannak tartják. Hamar feladja a harcot, könnyen befolyásolható. Nem szereti a felfordulást. Nagy megterhelés alatt ingerlékennyé válhat. Társas lény, az egyedüllétet nem tudja elviselni.                        

 Kovács Beáta


5. oldal

A harangok rövid históriája

 

A szakirodalomból ismert, hogy a keresz-ténység felvételekor mind nyugaton, mind keleten már ismerték a harangokat. A kínaiak, az asszírok és az egyiptomiak már régebb használták. Az ókor-ban az alvó istenség felébresztésére szolgált. Rómában a harangszót Sabianus pápa rendelte el 605-ben. Megparancsolta, hogy istentiszteletre harangszóval hívják a híveket. A Bizánci  Birodalomban később, 871-ben szólaltak meg az első harangok. A világ legnagyobb harangjának a moszkvai Kalokolt tartják. 1733-ban készült és súlya 200 tonna. Magyarország legnagyobb harangjának a szegedi dómbelit tartják, melynek súlya 8,5 tonna. Nagy ünnepek alkalmával és a szegedi árvíz évfordulójának napján szólaltatják meg.

Kibédi Elvira

Érdekességek a féldrágakövekről

Akvamarin:  Harmóniát hoz a házaséletbe, őrzi a hűséget. Jelzi a győztes szerelem tartósságát. A felmerülő problémák józan ésszel való leküzdését segíti.

Gránát:  Megerősíti, vidámmá teszi a szívet, segít dönteni, immunizál a szerelmi mérgekkel szemben. Ha ártó szándékkal találkozik, fénye elhalványul.

Gyöngy:  Pora növeli a férfierőt, és csökkenti a nők szerelmi lázát. Ha viselőjének érzelmei elbizonytalanodnak, zavarossá válik.

Korall:  A vér és a szerelem kapcsolatára utal, de távol tartja a fenyegető álmokat és a szerelemből származó betegségeket. A termékenységet segíti, a szerelmi étvágyat serkenti.

Opál:  Viselője előre sejtheti szerelmi sorsát. A remény szimbóluma, de ez a beteljesedéshez kevés. A gondatlanra szerencsétlenséget is hozhat. Véd a gonosz pillantásoktól.

Rubin:  A szerelmi elégedettség jele. A szívhez közel hordva az érzelmeket serkenti, a szívfájdalmakat mulasztja. Viselőjét szerelmi győzelemhez segítheti, de megvédi a csapdáktól.

Kibédi Sarolta


6. oldal

Tudod-e, hogy…

 

...hány bolygó kering a Nap körül?

 Nagy bolygóból kilenc. Igazából ezek csak hozzánk képest nagyok, a Naphoz képest parányiak. A Merkúr van a legközelebb a Naphoz, azután sorba a Vénusz, a Föld, a Mars (ezek belső bolygók). A külső bolygók pedig: az óriási Jupiter, a látványos gyűrűvel körülvett Szaturnusz, majd az Uránusz és a Neptunusz, végül a parányi Plutó. Ezenkívül sok ezer kis bolygó kering még a Naprenszerben, ezek legtöbbje azonban csak akkora, mint egy jókora hegy a Földünkön.

...miért hívják Esthajnalcsillagnak a Vénusz bolygót?                                      

Mert csak hajnalban vagy este, naplemente után látható. A csillagok között a legszebb és a legfényesebb. Ezért kapta nevét a szépség istennőjéről, Vénuszról. A Vénusz majdnem pontosan akkora, mint a Föld. De felszínét igen sűrű, vastag felhőörvény takarja el szemünk elől. Nagyon meleg van ott, mert közelebb van a Nap, és a vastag légkör is jobban megőrzi a napsugárzás melegét. A levegő pedig az ember számára mérgező gázokból áll, bizonyára ezért nincs élet a Vénusz felszínén.                                                                                  

...miért vörös a Mars?                                                                                                                                  Szabad szemmel nézve a Mars is csak egy csillagnak látszik, de mégis könnyen megkülönböztethető tőlük, mert erős vörös fénye van, és nem csillog úgy, mint a csillagok. Azért vörös a Mars, mert felszínét nagy vastartalmú, vörös talaj borítja. E bolygónak is van légköre, csak sokkal ritkább a földinél. Még felhők is úsznak benne, amelyek rózsaszínűek. Sokszor akkora szélvihar dúl a Marson, hogy a mindent beborító homokot felkavarja a szél és olyankor a Földről még távcsővel sem láthatók a felszíni részletek.

...miért fúj a szél?

 A szelet a napsütés idézi elő. Ahol sokáig süt a Nap, ott jobban felmelegszik a levegő. A meleg levegő könnyebb, és több helyet is igényel magának, mint a hidegebb. Ezért egy része felemelkedik a magasba. A helyére hidegebb levegő tódul onnan, ahol nem volt sok napsütés, tehát hűvösebb van. Ez az áramlás a szél. Amíg a Nap süt az égen, mindig lesz szél a Földön. Legenyhébb a szellő, erősebb a szél, aztán a vihar, végül a legerősebb az orkán.                    

...mi a napfogyatkozás?                                                                                                                Napfogyatkozás akkor van, mikor a Hold eltakarja előlünk a Napot. Teljes napfogyatkozás ritkán fordul elő. Olyankor fényes nappal fokozatosan sötétedni kezd, a Nap egyre fogyni látszik, végül eltűnik az égről. Teljes sötétség lesz, és felragyognak a csillagok. Részleges napfogyatkozás egy évben többször is lehet, ekkor a hold nem takarja el a teljes napkorongot. A Napra csak kormozott üvegen át szabad nézni, mert az erős napfény könnyen vakságot okozhat.

...mi a holdfogyatkozás?

A Nap nemcsak Földünket világítja meg, hanem a Föld körül keringő Holdat is. A holdfogyatkozás telihold idején fordulhat elő, ha a Föld éppen a Nap és a Hold közé áll. Ekkor eltakarja a napfény útját és a Föld árnyékában elsötétül a telihold. Nem tűnik el egészen, mert a Föld légkörében megváltozik a napfény útja és vörösre festi a Hold ábrázatát. Több órán át tart, míg a hold kikerül a Föld árnyékából. A szép jelenség elég gyakori, évente kétszer is lehet, és mindenhonnan megfigyelhető a Földről. 

Bokola Orsolya


7. oldal

LADY  GAGA

A Lady Gaga név hallatán a legtöbb fiatalnak felcsillan a szeme. Hiszen a dance-pop díva megállíthatatlan. Nemcsak slágereivel indult világhódító útjára, de a legnagyobb nevek is a Lady kegyeit keresik mostanság. Kevesen tudják, hogy Lady Gaga példaképe Britney Spears volt. És talán érdekesség lehet, hogy a Pussycat Dolls-al és Britney-vel már készült közös daluk.

 

JUST DANCE

Miről is szól ez a dal? Lady Gaga mondja el neked: „Nem egy gigászi buli az élet, de időnként bele kell férnie egy kis lazításnak. Csak táncolj! Ennyi.”

 

POKER FACE

Az album többi számához hasonlóan ez sem túl bonyolult dal:

„Aki próbált már összeszedni magának egy pasit/csajt vagy egy működő kapcsolatot igyekezett életben tartani, tudja, hogy az egész egy játszma” – akár a pókerben

~Duca Antonia~

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 1
Heti: 4
Havi: 5
Össz.: 19 744

Látogatottság növelés
Oldal: 2008 február
RIKKANCS - © 2008 - 2024 - rikkancs-diak.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »