RIKKANCS

a Mezőmadaras-i Pataky-Ágotha Általános Iskola diáklapja

 

Rikkancs

 

bd21338_.gif

 

A MEZŐMADARASI PATAKY-ÁGOTHA ÁLTALÁNOS ISKOLA DIÁKLAPJA MEGJELENIK HAVONTA     

Üdvözlünk titeket a Rikkancs  második számában. Örülünk, hogy újra írhatunk nektek és, hogy ti elolvassátok mindazokat, amiket mi kisebb-nagyobb sikerrel megszerkesztünk. Sajnos az előző számban elcsúsztak az oldalak, ezért kicsit furcsán jött ki. Mindezért elnézést kérünk, nem szándékosan tettük. Azonban a formája ellénére reméljük, hogy tetszett nektek  és elolvastátok.

Ebben a számban is elétek tárjuk gondolatainkat és megmutatjuk nektek, hogy

miket állítottunk össze nektek. Köszönjük, hogy minket olvastok .

Kellemes olvasást!

Rikkantsatok nagyot!

A tartalomból:

  1. oldal: Beköszöntő
  2. oldal: Halloween

3.            oldal: a legkedveltebb tanárok

Még több cikket a teljes formájában elolvashatjátok az újságban!

   

 

              Rikkancs               AKTUÁLIS             2. oldal

bd21338_.gif

 

                                             Halloween

              

Ebben az évben is megrendezésre került a Halloweeni töklámpás kiállítás, ahova az iskola minden diákja elvihette a készített töklámpását, hogy a zsűri megnézze és díjazza. A zsűritagok: Kovács Mónika angoltanárnő, Kis Bianca romántanárnő, Nagy Erika magyartanárnő és Nagy Amália biológiatanárnő voltak. Hosszas töprengés után meghozták a döntésüket, és díjazták a töklámpásokat.

         Díjazottak:

I-IV osztály:   I. helyezett :  Váradi Béla III. osztály

                       II. Helyezett: Tóth Tihamér Róbert IV. osztály

                       III. helyezett: Căluşer Alexandru IV. osztály

                                                 Ercsei Anabell IV. osztály

V-VIII osztály: I helyezett:   Balázs Katalin VII. osztály

                         II helyezett: Balázs Beáta VIII. osztály

                         III helyezett: Nemes Erika VII. osztály

                                                 Farczádi László VII. Osztály

     A töklámpások nagyon szépek és kreatívak voltak. Csak így tovább, ne álljatok le, jövőre is készítsetek lámpásokat, higgyétek el, jó szórakozás. A nyerteseknek gratulálok !

 

 

Az oldalt szerkesztette: Balázs Beáta

 

     Rikkancs            Tanártoplista              3. oldal

bd21338_.gif

A ,,Rikkancs’’ szerkesztői kiváncsiak voltak arra, hogy ki a legkedveltebbb tanár/tanárnő a Pataky Ágotha Általános Iskolába. Ilyen véleménykutatást már egyszer végeztünk, és szeretnénk megtudni, hogy ez mennyit változott azóta. Ezért végigjártam az osztályokat, és mindenkitől megkérdeztem, hogy kit kedvel a legjobban. Azt is tudni kell, hogy volt, aki nehezen döntött, hisz sok a kedvenc, viszont csak egyre lehetett szavazni.  Vegül megszületett a végeredmény, amit csökkenő sorban olvashattok el:

       I. Kovács László-István matektanár: 20 szavazattal

       II. László Orsolya tornatanárnő: 19 szavazattal

       III. Nagy Erika magyartanárnő: 13 szavazattal

       IV. Kovács Mónika angoltanárnő: 5 szavazattal

       V. Vargyas Imola fizika-, technológia-, polgári nevelés- és rajztanárnő: 4 szavazattal

       VI. Kiss Bianca romántanárnő: 3 szavazattal

  Akik nincsenek a listán, azok nem kaptak szavazatot.

 

Az oldalt szerkesztette: Szombat Orsolya

    

 

       Rikkancs            Tudod-e, hogy              4. oldal

bd21338_.gif

Tudod-e hogy …?

 

Tudod-e hogy miből készül a papír? A papír fából készül. Kipréselik, és fehérre színezik. Nagyon vékonyra kell préselni a fát. Ti is láttátok mekkora a különbség a fa törzse és egy papírlap vastagsága között.

 

Mennyi idő alatt jut el az étel a gyomorba? Amíg az étel a gyomorba jut 7 másodperc telik el. Nyilván azt gondoljuk, hogy azonnal eljut, azonban ez nem így van. Miután lenyeltük az ennivalót a gyomorba csak 7 másodperc elteltével ér el.

 

Honnan kapta a kardfogú tigris a nevét? A kardfogú tigris két szemfoga akár 12 cm hosszúra is megnőtt. Ez majdnem olyan hosszú, mint egy kard. Innen kapta a  ,,kardfogú Tigris” elnevezést.

 

A bálna teste milyen:A bálna szíve 300 kilógrammot nyom. Ez akkora helyet foglal el mint egy kis autó. A szájában kényelmesen elférne 3 nagy elefánt. A teste megnőhet akár 1 kilométerre is.

 

A cápa mikor jelent meg: A cápa több mint 5000 évvel ezelőtt jelent meg a földön. Ez még a dinoszauruszok korában volt. Ő lehet az egyik legrégebbik állatfaj amely megjelenése óta nem fejlődött tovább.

 

Van-e élet a Marson:Nemrég találtak a Marson egy pár medret. Ezzel azt bizonyították, hogy a Marson valaha volt élet, mivel, hogy a gödrök folyómedrekre voltak emlékeztetőek. A tudósok még ma is keresik azt a bolygót amelyen van élet.

 

Az oldalt szerkesztette: Vargyas Imola Irénke

 

 

bd21338_.gif

 

Vigyázz a vízre és az ételre!

 

  Mi emberek sokszor válogatunk az ételek és italok között, amikor gondolnunk kellene azokra, akik éheznek és szomjaznak. Gondolnunk kellene arra is, hogy más gyerekek és emberek éheznek, mi meg csak úgy elpazaroljuk azt.

        A vízre,  ételre és ruhákra vigyázni kell. Vegyük először is a vizet. Tudtátok, hogy ha Franciaország minden 20-ik családja spórolna a vízzel, egy hétig elláthatnánk vele egész Párizst? Ez alatt több ezer liter vizet értünk. Mi néha elpazaroljuk, de egyes afrikai törzsek hónapokat gyalogolnak azért, hogy vízhez jussanak.

 A másik dolog, amit szintén nem igazán veszünk   figyelembe az, az étel. Sok étel felesleg van nálunk, de másnál semmi ennivaló sincs. A nyáron Romániában és Magyarországon is árvíz öntötte el a falvakat, ahol rengeteg segítségre és élelemre volt szükség az életbenmaradáshoz. Ilyenkor nagyon sok segítségre van szükség. Régen, akinek kenyér volt az asztalán, az már nem volt szegény. De ma olyan is van akinek kenyere sincs.

 A ruhák nem annyira fontosak, ám ezekről is megfeledkezünk néha. Mikor felvesszük és viseljük, gondolni kell arra, hogy más mennyit dolgozott érte. Sok ember nincs, amit felvegyen magára, csak egyetlen rongyos ruhadarabja van.

 Segíteni kell az árvákon is, hisz ma már több mint 100 000 árva gyerek van a világon. Sok olyan gyerek van, akik meghalnak az éhségtől.

          Ugyanakkor olyankor se feledkezzetek meg a sok éhezőről, amikor az iskolában ételt kaptok, hisz olyankor sokan a kekszet szerteszét dobálják, és a tejet a szemétbe teszik. Ilyenkor inkább gondoljátok meg, hogy mit tesztek és az ételt inkább annak adjátok, akinek szüksége van rá, hogyha nektek nincs. Remélem, a jövőben megbecsülitek az ételt, és segítetek másokon. Ha ti elgondolnátok, hogy mennyire nehéz lehet az éhezők sorsa, biztos vagyok benne, hogy ti is megszánnátok őket.

                                 

 Szerkesztette: Vargyas Imola-Irénke

 

 

 

 

Rikkancs      Arany János rövid életrajza         6. oldal

bd21338_.gif

 

Arany János

 

       Nagyszalontán született 1817. március.  2-án.

Debrecenben tanult, festett, szobrászkodott, zenét szerzett, kísérletezett, sőt még színésznek is elszegődött, amiből hamar kiábrándult.

1839-ig segédtanító volt a nagyszalontai gimnáziumban, később községi segédjegyző, majd aljegyző. 1840 novemberében feleségül vette Ercsey Juliannát, egy ügyvéd szegény árváját. 1841-ben megszületett kislányuk, Juliska, 1844-ben pedig kisfiúk, László.

A Toldi megjelenése egyszerre nagy költővé avatta Arany Jánost, megszerezte számára az írók elismerését és Petőfi Sándor barátságát, aki abban az évben kétszer is meglátogatta. Őszinte nemes barátságát fűzte össze őket.

1851 novemberétől a nagykőrösi Református gimbnázium magyar és latin tanára. A Szépirodalmi Figyelő, majd a Koszorú szerkesztője, 1865-ig a Kisfaludy Társaság igazgatója, 1865-ben az MTA titkára, 1870-1879 között  főtitkára.

1870-ben bélgyulladása volt és megműtötték, ettől fogva betegeskedett, 1882. október 22-én elhunyt, majd 24-én temették el. A Kerepesi úti Nemzeti Sírkertben alussza örök álmát.

Fontosabb művei: Toldi, Toldi estéje, Toldi szerelme, Rózsa és Ibolya, Rege a csodaszarvasról, Buda halála, Juliska elbujdosása.Legismertebb balladái: Mátyás anyja, Ágnes asszony, Szondi két apródja, A walesi bárdok.

 

Az oldalt szerkesztette: Kelemen Adrien

 

 

 

  Rikkancs                   Játszunk együtt                10 oldal

bd21338_.gif

 

Régi gyermekjátékok

        

    Szeretnék nektek megmutatni, néhány régi játékot, hisz régen nem voltak olyan modern játékok, mint manapság. Régen szénából készített babákkal és tehénfarokból készűlt labdával játszodtak. Sok  más játék volt például: pettyes, fakarika, csattanó, nyilak fűszálból és rongybabák. Aztán idővel a kukorica háncsból készített figurákkal is játszottak.

   Utána néztem, és találtam egy-két könnyű csoportjátékot, ti is kipróbálhatjátok. Kellemes szórakozást!

            Lyukba matyó

A labdát kis mélyedésbe tesszük. Oldalt, kissé meghajolva állunk a labda körül, egyik kezünket felé nyújtva. Akinek a nevét a játékvezető kiáltja, igyekszik minnél előbb felkapni a labdát, és aközben elrohant társai közül valakit eltalálni. Ha sikerült az eltalált esett ki, ha nem, a dobó. Aki végig bennmaradt, a következő játékban ő lett a játékvezető.

          Fogócska

A zöld pázsiton fiúk és leányok vegyesen játszák. Egyik fiú a csősz, aki alszik, botja mellette. A többiek csipdesik a szőlőt – a gyepet – s egyre mondogatják:

Csősz, csősz, lopom a szőlőt!
Lopom a szőlőt,
Senki sem látja,
Kutya sem ugatja.

Julilili!

A pásztor fölébred, fölkel, erre amazok futásnak erednek. Akit a pásztor elfog, az lesz a csősz.

Az oldalt szerkesztette: Nagy Ildikó Edina

 

 

 

Rikkancs       Keresztnevek eredete és jelentése      12.oldalbd21338_.gif

 

 

B betűvel kezdődő női nevek

 BARBARA
- görög eredet
ű; jelentése: idegen, külföldi nő.

BEA
- a Beáta és a Beatrix nevek rövidüléséb
ől.

  BEÁTA
- latin eredet
ű; jelentése: boldog.
BEATRIX
- latin eredet
ű; jelentése: boldogságot hozó

 BERNADETT
- germán-francia eredet
ű; jelentése: erős, mint a medve.

BERTA
- német eredet
ű; jelentése: Perchta istennő nevéből

BIANKA
- a Blanka név olasz formájából.

BLANKA
- középlatin-spanyol eredet
ű; jelentése: fényes, ragyogó, tiszta.

ékítmény.

BORBÁLA
- a Barbara magyaros módosulata

BRIGITTA
- óír eredet
ű; jelentése: erős, erényes.

 

B betűvel kezdődő férfi nevek

BÁLINT
- latin eredetű; jelentése: erős, egészséges.

BARNA
- a Barnabás önállósult magyar rövidülése.

BARNABÁS
-
arámi-héber eredetű; jelentése: a vigasztalás fia

BÉLA
1. - magyar eredetű; jelentése: bél, belső rész;
2. - héber eredetű; jelentése: világot elnyelő.

BENJÁMIN
- héber eredetű; jelentése: a szerencse fia

BOTOND
- magyar eredetű; jelentése: buzogányos harcos.

BULCSÚ
- török-magyar eredetű; jelentése: vért keverő, vért kibocsátó

 

Szerkesztette Balázs Beáta

Rikkancs       Népdal és Zenetoplista      13. oldal

bd21338_.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 10
Tegnapi: 1
Heti: 10
Havi: 11
Össz.: 19 750

Látogatottság növelés
Oldal: 2010 november
RIKKANCS - © 2008 - 2024 - rikkancs-diak.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat